Húsbolt – Kolbászüzem

A Dob utcai Húsboltban a legszigorúbb kósersági ellenőrzésen átesett termékek vásárolhatóak kiváló minőségben.

Azon kívül, hogy tudjuk, hogy mely állatok számítanak zsidó törvényeink szerint ehetőnek, a levágás módja is nagyon fontos. Csak a Tórát ismerő, szakképzett metsző, ún. sajhet vagy sakter végezhet kóser vágást.

A Tóra III. könyvében, a Smini hetiszakasz 11. fejezetében pontos felvilágosítást kapunk, hogy mely állat húsa számít kósernak és melyiké tréflinek. Kóser emlősöknek számítanak a kettéhasadt patájú, kérődző állatok. Szárnyasok esetében nem kaptunk egyértelmű „jeleket”, hogy melyek számítanak kósernek, csupán egy felsorolást azokról a madarakról, amelyek nem fogyaszthatóak. Ebből a felsorolásból viszont összeállították bölcseink azokat a jeleket, amelyek alapján az adott madarat kósernek ítélik meg. Ezek az alábbiak: a plusz egy ujj, a lehúzható hártyájú zúzógyomor és a kúpos csőr.

A halak kóserság szempontjából semlegesnek, vagyis párvének számítanak, ezért húsos és tejes ételekkel együtt fogyaszthatóak. A halak nem igényelnek rituális vágást, viszont ellenőrizni kell, hogy nincs -e féreg a pikkelyek alatt.